8

Haz

Elektronik Sigaranın Sağlığa Etkisi Nedir?

İnsan sağlığı üzerindeki etkileri üzerine yapılan araştırmalar elektronik sigaraların popülaritesinin artmasıyla birlikte artmıştır. Elektronik sigaralar, geleneksel sigaralara kıyasla daha az zararlı olduğu düşünülmektedir ancak yine de bazı sağlık riskleri taşıdığı bilinmektedir. Siz değerli okurlarımız için oluşturmuş olduğumuz bu özel makalede, elektronik sigaranın sağlığa etkileri üzerinde durulacak ve konunun detayları incelenecektir. Keyifli okumalar!

Elektronik Sigara Nedir?


Elektronik sigaralar piyasada genel olarak “e-sigara” olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde birçok kişinin tercih ettiği bu elektronik cihazlar, buhar üretmek için bir batarya tarafından çalıştırılan bir elektronik mekanizma kullanmaktadır.
Piyasada satılan birçok elektronik sigara modeli bulunsa da genel olarak bir pil, atomizer ve likit içermektedir. Atomizer, likiti buhara dönüştüren ve kullanıcının buharı solumasını sağlayan parçadır. Likitler genel olarak çeşitli aromalar içermektedir. Nikotin oranları likitler arasında farklılık gösterdiğinden dolayı her likitte aynı oranda nikotin bulunmaz.

Elektronik Sigaranın Avantajları Nelerdir?


Elektronik sigaraların kullanıcılarına sunmuş olduğu bazı avantajları vardır. Öncelikle, geleneksel sigaralara kıyasla daha az zararlı olma potansiyeline sahip olabilirler. Elektronik sigaraların içerdikleri zararlı maddelerin miktarı daha düşüktür ve bu nedenle kullanıcıların sağlığını daha az etki ettiği bilinmektedir.

Elektronik Sigaranın Zararları Nelerdir?


Elektronik sigaraların da bazı zararları olduğunu unutmamak önemlidir. Likitlerdeki bazı kimyasalların etkisiyle elektronik sigaralar da potansiyel sağlık riskleri taşırlar. Özellikle likitlerde bulunan bazı zararlı kimyasallar, solunum yolu sorunlarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Elektronik sigaranın bazı zararları aşağıda maddeler halinde incelenmiştir.


• Solunum Sistemi Üzerindeki Etkileri
Elektronik sigara kullanımının solunum sistemi üzerindeki etkileri incelendiği zaman bazı önemli noktalar ortaya çıkmaktadır. Elektronik sigara buharındaki bazı kimyasalların, akciğer sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği bilinmektedir. İnsan vücuduna zarar sağlayan bu kimyasallar solunum yolu enfeksiyonlarına ve diğer solunum yolu rahatsızlıklarına yatkınlığı artırabilir.


• Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Elektronik sigaraların kardiyovasküler sisteme etkileri de dikkate alınmalıdır. Araştırmalar, elektronik sigara kullanımının kan basıncı ve kalp hızı gibi faktörlerde değişikliklere neden olabileceğini göstermektedir. Vücut üzerinde meydana gelen bu değişiklikler, uzun süreli ve yoğun kullanımda kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.

** NOT: Siz değerli okurlarımız için oluşturmuş olduğumuz bu makale internet üzerinden edinilen bilgiler doğrultusunda yazılmıştır. Makalede yer alan hiçbir bilgi özendirici ve öneri niteliği taşımamaktadır. Sadece bilgi vermek amaçlı yazılmıştır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Maksimum dosya boyutu: 900 MB. Drop file here

BENZER

YAZILAR